یکی از کارهایی که در سالهای اخیر در میان تعدادی از پزشکها رواج پیدا کرده، گرفتن «زیرمیزی» از بیمار است. زیرمیزی همان مبلغ اضافه بر هزینه بیمارستان و دستمزد پزشک است که به دلخواه خود او تعیین میشود و اگر بیمار آن مبلغ را پرداخت نکند، پزشک معالج هم از درمان وی صرف نظر میکند.
اما در این مورد باید به شما بگوییم که گرفتن زیرمیزی از بیمار برای پزشکان بیمارستانهای خصوصی، رشوه نیست و تصور نکنید که میتوانید از این راه موضوع را پیگیری کنید. البته وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دیگر نهادهای مرتبط، تاکنون تلاشهای بسیاری برای جلوگیری و برخورد با این موضوع انجام
چرا زیرمیزی جرم است؟
شیوهنامه اجرایی بسته نظارتی «اجرای کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت» مقرر کرده است: «هرگونه دریافتی بالاتر از سقف تعرفه خدمات سلامت مصوب هیأت وزیران به هر طریقی، از جمله قید خدمات ارائهنشده در صورت حساب بیمار، دریافت هرگونه وجه بدون ارائه رسید رسمی، هرگونه دریافتی خارج از بیمارستانها و مراکز جراحی محدود بابت ارائه خدمات در این مؤسسات، عقد هرگونه قرارداد یا پرداخت بالاتر از تعرفههای مصوب هیأت وزیران توسط سازمانهای بیمهگر پایه و تکمیلی و سایر نهادهای حمایتی و سایر سازمانهای دولتی و غیردولتی خریدار خدمات سلامت و هرگونه تبانی مالی بین مؤسسات و مراکز ارائهدهنده خدمات سلامت به ضرر گیرندگان خدمات تخلف محسوب میشود.»
اگر پزشک وعدههای دروغ بدهد
اگر پزشک با قول و وعدههای دروغین مبنی بر اینکه تخصصی دارد که پزشک دیگری ندارد و حتما میتواند بیمار را نجات دهد، وی را فریب دهد یا تهدید کند، در حالی که بعد مشخص شود ادعای او چیزی جز حقهبازی و دروغ نبوده است، میتوان به جرم «کلاهبرداری» از او شکایت کرد.
مجازات پزشکان متخلف شاغل در بخش خصوصی و خیریه و عمومی غیردولتی
- ارجاع پرونده به هیات انتظامی نظام پزشکی شهرستان
- ارجاع پرونده به کمیسیون ماده 11 و تعزیرات حکومتی
- عدم تمدید پروانه مطب از سوی نظام پزشکی
- لغو پروانه مسئول فنی مؤسسات درمانی از کمیسیون ماده 20
- جلوگیری از تایید صلاحیت حرفهای برای تاسیس مراکز درمانی از کمیسیون ماده 20
- لغو قرارداد بیمههای پایه و تکمیلی از سازمانهای بیمهگر
- گزارش برای تشکیل پرونده ویژه در دوایر مالیاتی اداره دارایی.
رئیس کمیسیون بهداشت مجلس: در تهران 40 پزشک دانهدرشت زیرمیزیبگیر داریم.
نحوه جریمه پزشک متخلف
- بار اول: یک سال نمیتواند طبابت کند.
- بار دوم:3 سال از طبابت محروم میشود.
- بار سوم:پروانه پزشکی وی لغو خواهد شد.
2جرمی کـه باید آن را بشناسید
2جرم وجود دارد که در صورت بروز آنها، طبق قانون، پزشک در قدم اول دوبرابر پرداختی بیمار جریمه و توبیخ کتبی میشود. در مرحله دوم نیز 5 برابر پرداختی بیمار جریمه و پروانه مسئول فنی نیز لغو میشود. در مرحله سوم 10 برابر پرداختی بیمار پزشک مربوطه جریمه خواهد شد و پروانه مسئول فنی و حتی بیمارستان نیز باید لغو شود. این جرمها عبارتاند از:
- هر گونه دریافت اضافی از بیماران
- اعمال جراحی بیمورد.
تعریف تخلفها در شیوهنامه سلامت
منظور از «تخلف» در این شیوهنامه موارد زیر است:
- هرگونه دریافتی بالاتر از سقف تعرفه خدمات سلامت مصوب هیات وزیران به هر طریقی از جمله قید خدمات ارائهنشده در صورتحساب بیمار
- دریافت هرگونه وجه بدون ارائه رسید رسمی
- هرگونه دریافتی خارج از بیمارستانها و مراکز جراحی محدود بابت ارائه خدمات در این مؤسسات
- عقد هرگونه قرارداد یا پرداخت بالاتر از تعرفههای مصوب هیات وزیران از سوی سازمانهای بیمهگر پایه و تکمیلی و سایر نهادهای حمایتی و دیگر سازمانهای دولتی و غیردولتی خریدار خدمات سلامت
- هرگونه تبانی مالی بین مؤسسات و مراکز ارائهدهنده خدمات سلامت به ضرر گیرندگان خدمات.
اگر پزشک در بیمارستان دولتی شاغل باشد
پزشکان شاغل در بیمارستانهای دولتی، کارمندان دولت هستند و اگر وجه اضافهای از بیمار بگیرند، کارشان در حکم رشوه گرفتن است و مجازات آن هم در قانون بهروشنی آمده است. بنابراین،اگر در بیمارستان دولتی پزشکی زیرمیزی بگیرد، تنبیه سختی در انتظارش خواهد بود.
اگر متخلف مراکز دولتی وابسته به دانشگاه باشد
مجازاتهای در نظر گرفته شده برای مراکز دولتی وابسته به دانشگاه که از قوانین ذکرشده سرپیچی کردهاند، عبارت است از:
- قطع پاداش و امتیازهای مدیریتی رئیس و سایر مدیران بیمارستان حسب مورد
- لغو پروانه مسئول فنی
- عزل رئیس و سایر مدیران بیمارستان حسب مورد
- معرفی مدیران به هیاتهای تخلفات اداری کارکنان یا هیاتهای انتظامی اعضای هیات علمی حسب مورد.
به گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی2 تا 5 درصد پزشکان، بهخصوص جراحان، زیرمیزیبگیر هستند.
جریمه پزشکان شاغل در مراکز دولتی وابسته به دانشگاه
علاوه بر اعمال اقدامات انضباطی مربوط به پزشکان شاغل در بخش خصوصی و خیریه، تنبیههایی نیز بر اساس اختیارات قانونی ریاست دانشگاه یا دانشکده در مورد این افراد اجرا میشود، از جمله:
- جلوگیری از ارتقای مرتبه و ترفیع پایه پزشکان عضو هیات علمی
- ممانعت از ترفیع پایه پزشکان غیر هیات علمی
- جلوگیری از انتصاب در سمتهای مدیریتی دانشگاه
- جلوگیری از عضویت در شوراها و کمیتههای وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی، هیاتهای بورد تخصصی و فوق تخصصی، ریاست و دبیری همایشهای علمی و عضویت در هیات مدیره انجمنهای علمی- تخصصی
- عدم موافقت با ماموریتهای آموزشی و فرصتهای مطالعاتی
- تقلیل یا قطع پاداشهای مالی و کارانه بیمارستانی
- جابهجایی محل خدمت پزشکان مشمول خدمات قانونی
- کسر حقوق و فوقالعاده شغل یا عناوین مشابه و انفصال موقت از یک ماه تا یک سال.
قانون تعزیرات هم هست
میتوان پزشک زیرمیزیبگیر را با استفاده از قانون تعزیرات، به جرم گرانفروشی محکوم کرد. از نظر حقوقدانان، وجه اضافه که خارج از تعرفه از بیمار گرفته شده است، باید به او برگردانده شود. بنابراین، اگر کسی با چنین مشکلی روبهرو شد، برای حل آن، غیر از موارد گفتهشده، دو راه دیگر نیز وجود دارد:
- اول: میتوانید از پزشک متخلف، به دادگاه شکایت کنید.
- دوم: به این علت که عمل این پزشک تخلف شغلی محسوب میشود، میتوانید این مشکل را از سازمان نظام پزشکی پیگیری کنید.
زیرمیزیها را با تلفن1490 اطلاع دهید
معاونت درمان دانشگاهها، زیرمیزیها را پیگیری میکنند و پول مردم را به آنها برمیگرداند. به تازگی سامانه تلفنی 1490 به مسائل مربوط به زیرمیزی به صورت مستند رسیدگی میکند. افرادی که از تعرفههای پرداختی در نظام سلامت شکایت دارند، میتوانند شکایات خود را بدون مراجعه حضوری در این سایت ثبت کنند.
این شکایات در مدت 2 روز رسیدگی میشود و بعد از آن از 3 طریق (کمیسیون ماده 11، نظام پزشکی و دانشگاههای علوم پزشکی) بر موضوع نظارت خواهد شد. در صورتی که شکایت رسیده به مرکز ملی پاسخگویی و رسیدگی به شکایات، با موضوع شیوهنامه نظام سلامت مرتبط نباشد، مراتب حداکثر در 2 روز به اطلاع شاکی خواهد رسید.
- ۰ ۰
- ۰ نظر